Publicerad: 2019-11-14

Foto: Arne Hyckenberg

Här är årets finalister i SOLISTPRISET

Nu är det klart vilka tre solister som går vidare till den stora finalen i Kungl. Musikaliska akademiens tävling Solistpriset. Vinnaren får 100 000 kr och en lång rad solistframträdanden och konsertturnéer.

De tre finalisterna är pianisten Pontus Carron från Ekerö, flöjtisten Laura Michelin från Norrköping och cellisten Kristina Winiarski från Stockholm. Nu väntar finalen i Berwaldhallen med Sveriges Radios Symfoniorkester den 17 januari 2020.

Under hösten har hundratals musiker provspelat till Kungl. Musikaliska akademiens nationella stipendier. Från dessa stipendieprov har tretton kandidater nominerats till ytterligare en uttagningsomgång där de i två dagar tävlat om Solistprisets tre finalplatser.

– Som tidigare solistprisvinnare ska det bli extra roligt att återvända till tävlingen som dirigent, och få möta detta utomordentliga unga startfält tillsammans med Radiosymfonikerna, säger Tobias Ringborg, dirigent för solistprisfinalen. En kväll av fenomenal musik och stor spänning utlovas!

– Vi har haft två spännande tävlingsdagar med tretton skickliga tävlande. De tre toppkandidaterna är mycket värdiga finalister och går säkerligen en lysande framtid till mötes. Det bådar för en oerhört rafflande final den 17 januari, säger Fredrik Wetterqvist, Ständig sekreterare i Kungl. Musikaliska akademien.

Finalen med Sveriges Radios Symfoniorkester går av stapeln fredag 17 januari kl. 19.00 i Berwaldhallen och direktsänds i Sveriges Radio P2 och på Berwaldhallens playkanal.

LÄS MER Öppnas i nytt fönster.