Biografier, Monografier

Wilhelm Peterson-Berger
Wilhelm Peterson-Berger — en vägvisare
I dag, dryga femtio år efter sin död, är Wilhelm Peterson-Berger alltjämt känd som musikrecensenten med den vassa pennan och som tonsättare av outslitliga och älskade pianostycken, solo- och körsånger. Hans hem Sommarhagen på Frösön är en av Jämtlands stora turistattraktioner, där också musikdramat Arnljot framförs varje sommar. Men hans musikaliska register var långt större och bredare än så: fem symfonier, fem kantater, fem operor — och bevarade kompositionsskisser till flera större verk som hittills inte studerats.
 
Wilhelm Peterson-Berger — en vägvisare presenterar ny och fördjupad forskning om olika sidor av hans mångfasetterade konstnärskap: om dubbelrollen som kritiker och tonsättare, hans inställning till folkmusik, den inspirerande vänskapen med Erik Axel Karlfeldt, dispyterna med STIM och Stockholms konsertförening, om ledmotivtekniken i Arnljot och dess plats som svensk "nationalopera", manskörsångerna, de unika Nietzsche-tonsättningarna, Sommarhagens tillkomst och kärleken till Jämtland. Nya perspektiv finns också i analyserna av de opublicerade verken som sångcykeln "Die Wallfahrt nach Kevlaar" och de många efterlämnade skisserna.
 
Antologin vill inspirera till nyupptäckter och studier av de mera sällan spelade verken. Den innehåller också en komplett förteckning över Peterson-Bergers skrifter och kompositioner.
 
Inb. 309 s.2006. Pris: 50kr.
ISBN 91-7844-709-7
Författare: Red. Bengt Olof Engström, Orwar Eriksson, Lennart Hedwall & Henrik Karlsson

http://www.gidlunds.se Länk till annan webbplats.

Kategorier