Tidigare vinnare Blåsmusikpriset

Finalisterna Blåsmusikpriset 2021


Slagverkaren Filip Korošec vinnare av Blåsmusikpriset 2021

Under 2021 år arrangerades Sveriges största tävling för solister på blås- och slagverksinstrument som en del av Kungl. Musikaliska Akademiens 250-årsjubileum tillsammans med Nätverket för professionell blåsmusik i Sverige. Tre skickliga unga musiker valdes ut efter provspelningar. Finalen hölls den 11 mars 2021 med Östgöta Blåsarsymfoniker.

2021 arrangerades tävlingen som en del av “Musikens år 2021” och Kungl. Musikaliska Akademiens 250-årsjubilem. Årets finalister var Eric Jakobsson på tuba, Filip Korošec på slagverk och Laura Michelin på flöjt. Vinnaren belönas med en lång rad solistuppdrag tillsammans med de professionella blåsorkestrarna runt om i Sverige.

Juryns motivering lästes upp av juryns ordförande Susanne Rydén, preses i Kungl. Musikaliska Akademien:

Med fri klanglig färgprakt parar Filip Korošec en insiktsfull musikalitet med teknisk frihet i ett storslaget gryende konstnärskap.

Läs mer om finalen 2021 här.

Se finalen 2021 här.

 

Blåsmusikprisvinnaren Magnus Holmander Foto: Christopher Hästbacka

Han vann Blåsmusikpriset 2019

Klarinettisten Magnus Holmander tog hem förstaplatsen i den stora finalen av tävlingen Blåsmusikpriset 2019. Han vann därmed en lång rad solistframträdanden med landets professionella blåsorkestrar. Håll utkik i orkestrarnas generalprogram!

Finalen avgjordes söndagen den 13 januari i en välfylld Berwaldhallen med Arméns Musikkår och deras musikdirektör Andreas Hanson.

Juryns motivering lästes upp av juryns ordförande Helena Wessman, Konserthuschef Berwaldhallen:

”Klarinettisten Magnus Holmander har med en sällsynt skarp precision och skön musikalitet övertygat juryn. Han är en ekvilibristisk och initiativrik musiker med alla möjligheter till en strålande karriär. Hans blixtrande virtuositet, sceniska närvaro och klangfulla djup gjorde honom till en självklar vinnareav Blåsmusikpriset 2019.”

Läs hela pressmeddelandet HÄR Öppnas i nytt fönster.

Öriga tävlande:
Jonathan Goodwin trombon
Johan Söderholm slagverk

Om priset:
Blåsmusikpriset utses vartannat år med start 2019. Vinnaren får, utöver stipendium från Kungl. Musikaliska Akademien, ett antal solistframträdanden under två säsonger med Sveriges professionella blåsorkestrar. Priset innebär en unik möjlighet att exponera blåsmusiken som konstform och att lyfta fram den vinnande instrumentalisten tidigt i sin karriär.
Blåsmusikpriset riktar sig till de träblåsare, bleckblåsare eller slagverkare som är behöriga att söka Kungl. Musikaliska Akademiens nationella stipendier.
Från Kungl. Musikaliska Akademiens stipendieprov under september och oktober koras finalister som tävlar i en högtidlig final med någon av nätverkets symfoniska blåsorkestrar i början av 2019.

Pressbilder på de tävlande:
Johan Söderholm (Foto: Mathe Veian Andreassen) Öppnas i nytt fönster.
Jonathan Goodwin (Friköpt bild) Öppnas i nytt fönster.
Magnus Holmander (Foto: Christopher Hästbacka) Öppnas i nytt fönster.