Nyheter

 

Här hittar du den senaste informationen om Kungl. Musikaliska Akademiens musik- och forskningsprojekt, pressmeddelanden, bilder och annat material som kan vara av intresse för media och allmänheten. Som en ledande musikinstitution i Sverige är vi stolta över vårt arbete och vi vill gärna dela vår kunskap och expertis med er. Besök vår nyhetssida regelbundet för att hålla dig uppdaterad om vårt arbete och för att få en djupare förståelse för vår institution och dess betydelse för den svenska musikkulturen.

Presskontakt:
Lova Wallerö, Press- och kommunikationsansvarig
0707630565 • lova.wallero@musikaliskaakademien.se

  • Öppet brev: Sammanslagning riskerar likriktning inom kulturen

  Öppet brev till regeringen angående den föreslagna sammanslagningen av Kulturrådet och Konstnärsnämnden • Stockholm 16 maj 2024
  Regeringen vill spara pengar genom att slå samman två av Sveriges största myndigheter för bidragsfördelning till kulturen. Men förslaget kommer sannolikhet inte att få avsedd effekt. Kungl. Musikaliska Akademien skriver, tillsammans med bland andra KLYS och Konstakademien, under ett öppet brev i SvD.

  Läs mer


 • Fortbildningsstipendier för ensembler
  Ansök senast 27 maj 2024

  Läs mer


 • Jazzen inkluderas i akademiens Blåsmusikpris
  Från 2025 tävlar blåsmusiker inom både klassiskt och jazz om Kungl. Musikaliska Akademiens Blåsmusikpris. Akademien arrangerar då två separata tävlingar med tre finalister och en pristagare i respektive kategori. För det klassiskt inriktade priset är det i början av år 2025 Blåsarsymfonikerna som står som värd och för jazzpriset är det Norrbotten Big Band. Prisen riktar sig till solister inom trä- och bleckblås och ytterligare en förändring för 2025 är att slagverkare inte längre kan söka till tävlingen.

  Läs mer


 • Nationella stipendierna 2024
  Ansök senast 21 maj

  Läs mer


 • William Nilsson får årets Stora Hagströmstipendium
  Stiftelsen Albin Hagströms Minnesfond i Kungl. Musikaliska Akademien delar ut 2024 års Stora Stipendium om 100 000 kronor till gitarristen William Nilsson från Uppsala. Övriga stipendier tilldelas dragspelarna Thomas Gissberg, Manfred Hammarlund, David Karlsson, Kevin Nguyen, Joanna Ungh och Daniel Vorozhun samt till gitarristerna Alf Carlsson, Jonathan Dafgård, Anton Palmborg, Simon Kolmodin, Anton Johansson och Gustaf Liljenstolpe.

  Läs mer


 • Mikael Wiehe får Olle Adolphsons minnespris
  Olle Adolphsons minnesfond i Kungl. Musikaliska Akademien har beslutat att tilldela Mikael Wiehe årets minnespris för betydande insatser på visdiktningens område. Prissumman på 75 000 kronor delas ut på Olle Adolphsons födelsedag den 2 maj. Då belönas också Jenny Almsenius med ett stipendium på 25 000 kronor.

  Läs mer


 • Pris- och stipendieceremoni inom Bernadotteprogrammet
  Nu har årets stipendiater och pristagare inom Bernadotteprogrammet tilldelats sina diplom av H.M. Konungen under en ceremoni i Bernadottebiblioteket på Kungliga slottet.

  Läs mer


 • Orgelbyggare från Ålem prisas
  Årets stipendium ur Gotthard Arnérs fond tilldelas orgelbyggare Sune Fondell, Ålem, efter beslut i Kungl. Musikaliska Akademien. Stipendiet, om 30 000kr, tilldelas en person som främjat svensk orgelkonst.

  Läs mer


 • Gunnar Bjursell får årets Bernadottepris
  Professor emeritus Gunnar Bjursell tilldelas Bernadottepriset 2024 om 200 000 kronor för sin mångåriga forskning – och stora folkbildande insats – om kulturellt engagemang och dess effekter på hjärnan, välbefinnandet och hälsan.

  Läs mer


 • Ny intendent på Alfvéngården
  Kungl. Musikaliska Akademien välkomnar dansaren och musikproducenten Lotta Johansson som ny intendent på Alfvéngården. Den nya intendenten är bosatt i Leksand och har tidigare arbetat på Folkmusikens hus i Rättvik. Nu är planeringen för sommarens verksamhet på Alfvéngården i full gång.

  Läs mer


 • Akademiens arkiv i musikpodd
  Följ med in i den svenska musikhistorien tillsammans med Caprice Musikpodd som gör unika nedslag i arkiven och utforskar musiken och personerna bakom det rika svenska kultur- och musikarvet. I säsong två djupdyker Mattias Lundberg, professor i musikvetenskap, ner i Kungl. Musikaliska Akademiens intervjuarkiv för att ta del av tankar, åsikter, minnen och röster från några av de många personligheter som passerat genom KMA under 1900-talet.

  Läs mer


 • Sveriges första kulturpolitik blir tillgänglig för alla
  Från och med den 21 mars 2024 blir över 30 000 sidor med protokoll från Kungl. Musikaliska Akademiens möten och sammankomster tillgängliga för forskare och allmänhet. Protokollen ger en unik inblick i en av norra Europas äldsta och mest inflytelserika institutioner på kulturens område.

  Läs mer


 • Oumou Sangaré tilldelas årets Rolf Schockpris i de musikaliska konsterna
  Insatser inom vetenskap, konst och musik belönas nu med Rolf Schockprisen. Årets pristagare är filosoferna och lingvisterna Hans Kamp och Irene Heim, matematikern Lai-Sang Young, regissören, manusförfattaren och konstnären Steve McQueen samt sångerskan Oumou Sangaré. Prisen, med en prissumma på 600 000 kr per prisområde, delas ut den 11 november på Konstakademien.

  Läs mer


 • Utlysning Christ Johnson-priserna 2024
  Ansökan stängd 2024

  Läs mer


 • Ingen Jenny Lindturné 2024
  Sedan 2020 har Folkets Hus och Parker tillsammans med Kungl. Musikaliska Akademien tillkännagett sitt Jenny Lindstipendium, inom ramen för akademiens nationella stipendieprov. Stipendiet, som har delats ut av Folkets Hus och Parker sedan 1965, har bestått av 40 000 kr och en stipendieturné i både Sverige och Nordamerika. Genom denna utmärkelse har akademien och Folkets Hus och Parker velat stötta unga sångare i deras karriärer. Av ekonomiska skäl lägger Folkets Hus och Parker nu ner turnéverksamheten kring stipendiet.

  Läs mer


 • Vi söker producent
  Vikariat med möjlighet till provanställning • Vi söker nu en producent/projektledare som vill förverkliga och genomföra projekt, idéer och evenemang inom ramen för Kungl. Musikaliska Akademiens breda verksamhet. Ansök senast 31 mars 2024.

  Läs mer


 • Ansök om att hyra akademiens ateljéer
  Akademiens två nyrenoverade ateljéer i centralt belägna Cité Internationale des Arts står till förfogande för höst/vinter 2024 (från 4 nov). Yrkesverksamma musiker, tonsättare och musikforskare kan ansöka om att hyra ateljé. Sista ansökningsdag är 1 april!

  Läs mer


 • Stipendier inom Allan Petterssons Musikstiftelse
  Ansökan 2024 stängd

  Läs mer


 • Två nya publikationer
  Baserat på en stor mängd tidigare opublicerade källor har Klas Gagge, cellist i Kungliga Filharmonikerna, skrivit den första biografin över tonsättaren och violinisten Amanda Maier (född 1853 i Landskrona, död 1894 i Amsterdam), vars musik nu återupptäcks världen över. Biografin ingår i Kungl. Musikaliska Akademiens serie av porträtt över svenska tonsättare och kastar särskilt ljus över en av de så ofta bortglömda kvinnliga kompositörerna. I februari ges också Leopold Mozarts bok Grundlig violinskola ut i akademiens skriftserie, i en översatt och kommenterad utgåva.

  Läs mer


 • Masterclass i lieder och romanser
  Ansökan stängd 2024

  Läs mer


 • Stipendier till musikforskning
  Ansökan stängd

  Läs mer


 • Bernadotteprogrammet 2024
  Flöjtisten Kristine West, dramatikern Vanja Hamidi Isacson och tonsättaren Daniel Fjellström är Kungl. Musikaliska Akademiens stipendiater inom Bernadotteprogrammet 2024. Stipendierna delas ut av H.M. Konung Carl XVI Gustaf den 10 april i Bernadottebiblioteket på Kungliga slottet.

  Läs mer


 • Hyllmeter åt kvinnorna
  Vilka kvinnor tycker du ska gå till historien? Kungl. Musikaliska Akademien och Levande musikarv nominerar några prominenta Stockholmsdamer från Levande musikarvs digra register till Stockholms Kvinnohistoriska och Stockholms läns museums kampanj Hyllmeter åt kvinnorna. 16 februari är sista dag för nominering!

  Läs mer


 • Eric Ericson Award 2024
  Ansökan stängd

  Läs mer


 • 2023 års de Frumerie-stipendiat
  2023-års Gunnar de Frumerie-stipendium om 70 000 kronor tilldelades Nordic Song Festival/Gitta-Maria Sjöberg ”för det förtjänstfulla sätt på vilket hon befrämjat den svenska och nordiska sångskatten, där Gunnar de Frumeries musik ingår som en viktig del”.

  Läs mer


 • Kathrin Lorenzen vinner Solistpriset 2024
  Sopranen Kathrin Lorenzen är vinnare i Kungl. Musikaliska Akademiens tävling Solistpriset. De tävlande finalisterna framförde sin egenvalda repertoar i Berwaldhallen tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Tobias Ringborg. Finalen avgjordes under hård konkurrens och direktsändes i Sveriges Radio P2 lördagen 13 januari. Kathrin Lorenzen framförde musik av J.S. Bach, Olivier Messiaen och Gustav Mahler.

  Läs mer


 • Jonatan Sersam tilldelas Stiftelsen Saltös Järnåkerstipendium 2023
  Stiftelsen Saltö, inrättad av musikmecenaten Erik Järnåker, har sedan 2009 premierat betydelsefulla kammarmusikverk komponerade av svenska tonsättare. Saltöstiftelsens Järnåkerstipendium 2023 tilldelas tonsättaren Jonatan Sersam för verket presencia de Sombra (2022).

  Läs mer


 • 500 år av kunglig musik
  Nu kan du se hela konserten från Uppsala slott den 27 oktober 2023 på Youtube. 500 år av kunglig musik uppmärksammade 500 år av Sverige som enad nation och H.M. Konungens 50 år på tronen genom musik från Vasakungarna till idag.

  Läs mer


 • Nyckelharpan lyfts fram av Unesco
  Nyckelharpans nätverk har antagits till Unescos register över goda metodiska exempel. - Det är oerhört glädjande att nyckelharpans nätverk lyfts fram av Unesco. Nyckelharpans historia, dess tekniska utveckling och musikaliska repertoar är en omistlig del av vårt musikaliska kulturarv, säger Fredrik Wetterqvist, Kungl. Musikaliska Akademiens ständige sekreterare.

  Läs mer


 • Öppet brev till Lotta Edholm
  Öppet brev till skolminister Lotta Edholm och utbildningsutskottet med anledning av diskussionen om estetiska ämnen. Med anledning av den senaste tidens skriverier som ifrågasätter värdet av praktisk-estetiska ämnen som musik, bild och slöjd finns uppenbarligen ett behov av att klargöra betydelsen av dessa ämnens plats i skolan.

  Läs mer


 • De förtjänar musikaliskt förtjänsttecken
  Kungl. Musikaliska Akademiens förtjänsttecken i guld tilldelas personer som med kompetens och hängivet arbete bidragit till verksamheten. År 2023 tilldelas Kungl. Musikaliska Akademiens förtjänsttecken i guld Agneta Engblom och Agneta Lagström Nyberg för sina mångåriga och avgörande insatser för akademien.

  Läs mer


 • De belönas för sina musikaliska insatser
  Under Kungl. Musikaliska Akademiens Högtidssammankomst den 27 november delades stipendier och priser ut till fyra pedagoger och två forskare, som belönas för sina enastående insatser för musiklivet. Diplomen delades ut av Prinsessan Christina fru Magnuson till musikforskaren Carl Holmgren , musikforskaren Margareta Jersild , pianopedagogen Patrick Jovell , rytmikpedagogen Annika Josefsson , musikpedagogen Maria Ringsén och slagverksläraren Lennart Gruvstedt .

  Läs mer


 • Årets musikaliska medaljer
  Medaljen för Tonkonstens Främjande är Kungl. Musikaliska Akademiens främsta utmärkelse. Sedan 1945 har medaljen delats ut vid akademiens Högtidssammankomst till högt förtjänta personer för betydande insatser i svenskt musikliv. 2023 års medaljörer är, från vänster R. Axel Unnerbäck, Jan Risberg, Anna Lindal, Susanna Lindmark och Ale Möller.

  Läs mer


 • Christ Johnson-prisen 2023
  Landets främsta belöning för tonsättare – Kungl. Musikaliska Akademiens Christ Johnson-pris – har utdelats sedan 1958. År 2023 ges Stora Christ Johnson-priset på 200 000 kr till Marie Samuelsson och Lilla Christ Johnson-priset på 80 000 kr tilldelas Rosali Grankull. Priserna delas ut den 27 november av Prinsessan Christina fru Magnuson, vid Kungl. Musikaliska Akademiens högtidssammankomst.

  Läs mer


 • Börtz och Quartey prisas kungligt för musiken
  Vid Kungl. Musikaliska Akademiens högtidssammankomst den 27 november 2023 prisas tonsättaren Daniel Börtz (1943-) och folkmusikern Tina Quartey (1962-) med två av akademiens finaste priser: Tonsättarpriset och Folkmusikpriset. Årets priser går till två musikaliska personligheter vars klangfulla gärningar format och inspirerat dagens och framtidens musikliv.

  Läs mer