Nyheter

 

Här hittar du den senaste informationen om Kungl. Musikaliska Akademiens musik- och forskningsprojekt, pressmeddelanden, bilder och annat material som kan vara av intresse för media och allmänheten. Som en ledande musikinstitution i Sverige är vi stolta över vårt arbete och vi vill gärna dela vår kunskap och expertis med er. Besök vår nyhetssida regelbundet för att hålla dig uppdaterad om vårt arbete och för att få en djupare förståelse för vår institution och dess betydelse för den svenska musikkulturen.

Presskontakt:
Lova Wallerö, Press- och kommunikationsansvarig
0707630565 • lova.wallero@musikaliskaakademien.se

 



  • Musikaliska Kvarteret tvingas flytta
    Arrangören Musikaliska Kvarteret blir nu av med sina lokaler på Nybrokajen 11. Kungl. Musikaliska Akademien värnar tillgången till publika scener och mindre arrangörers möjligheter att producera klingande konstmusik, i detta fall på en av Sveriges bästa estrader för akustisk musik.

    Läs mer


  • Femton nya ledamöter stärker Kungl. Musikaliska Akademien
    År 2025 inträder sju nya svenska och sju nya utländska ledamöter samt en ny hedersledamot i Kungl. Musikaliska Akademien. De svenska ledamöterna är kördirigenten Gary Graden, tonsättaren Kim Hedås, sångerskan och tonsättaren Sofia Jernberg, cellisten och tonsättaren Chrichan Larson, kördirigenten och kompositören Susanna Lindmark, musikern och instrumentbyggaren Joel Speerstra och vokala folkmusikern Agneta Stolpe.

    Läs mer


  • Första Delleforsstipendiet – till Sally Lundgren
    Delleforsstipendiet är ett nytt sångstipendium riktat till avgångsstudenter vid Högskolan för scen och musik (HSM) i Göteborg – introducerat av Kungl. Musikaliska Akademien efter en donation av den framlidna operasångerskan Margareta Dellefors. Efter sångprov på GöteborgsOperan söndag 1 juni blev mezzosopranen Sally Lundgren den allra första mottagaren av stipendiet om 75 000 kronor.

    Läs mer


  • Dellefors donation blir nytt stort sångstipendium
    Kungl. Musikaliska Akademien introducerar ett nytt sångstipendium till stöd och uppmuntran för unga sångare inom operakonsten. Stipendiet om 75 000 kronor som utdelas till Margareta Dellefors minne efter en generös donation kan sökas av avgångsstudenter vid Högskolan för scen och musik (HSM) i Göteborg. Första sångprovet äger rum den 1 juni på GöteborgsOperan med påföljande stipendieutdelning på stora scenen.

    Läs mer


  • Birgit Nilsson Prize 2025 till Festival d’Aix-en-Provence
    Världens största pris för klassisk musik hedrar Festival d’Aix-en-Provence för enastående konstnärliga prestationer, med ett särskilt erkännande till 2021 års världspremiär av Kaija Saariahos opera ”Innocence”.

    Läs mer


  • 2025 års stipendiater i Bernadotteprogrammet
    Operasångerskan Hanna Fritzson och musikforskaren Helen Rossil är Kungl. Musikaliska Akademiens stipendiater inom Bernadotteprogrammet 2025. Stipendierna delades ut av H.M. Konung Carl XVI Gustaf den 20 maj i Bernadottebiblioteket på Kungliga slottet. Bernadotteprogrammet är ett samarbete mellan fem kungliga akademier: Kungl. Akademien för de fria konsterna, Kungl. Vitterhetsakademien, Svenska Akademien, Kungl. Musikaliska Akademien och Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur och delar årligen ut forskningsstipendier till yngre forskare och konstnärer.

    Läs mer


  • Ethno får betryggande stöd
    Kungl. Musikaliska Akademien går in som medarrangör i det internationella folk- och världsmusikprojektet Ethno Sverige, som drivs av Folkmusikens hus i Rättvik. I och med detta tryggas projektets fortsatta utveckling och roll som en central mötesplats för unga folkmusiker från hela världen.

    Läs mer


  • Bernadottepriset till Fylkingen
    Den konstnärsdrivna föreningen Fylkingen tilldelas Bernadottepriset 2025 om 200 000 kronor för att under nästan ett sekel legat i frontlinjen av konstens och kulturens utveckling i dialog med teknik och samhälle.

    Läs mer


  • Människans och musikens kraft
    Idag hyllar vi människan. Den fria människan som ser det som självklart med ett samhälle där alla människor är lika mycket värda. Den skapande människan som ser kulturen inte som en lyx utan som en grundpelare i ett demokratiskt samhälle. Ett samhälle där konst och musik får leva och blomstra och där man har rätten att fritt uttrycka sina tankar och åsikter.

    Läs mer


  • Nationella stipendierna och Solistpriset
    Ansökan stängd

    Läs mer


  • Fortbildningsstipendier för ensembler
    Ansökan stängd

    Läs mer


  • Tiréns jojksamling utnämnd till världsminne
    Ett urfolks kulturuttryck har utsetts till världsminne. Hos Svenskt visarkiv finns Karl Tiréns (ledamot KMA invald 1928) jojkinspelningar – en unik resurs för forskning och nya tolkningar av samisk jojk. Det är första gången ett urfolks kulturuttryck får denna utmärkelse.

    Läs mer


  • De tilldelas Albin Hagströms Stora Stipendium
    Stiftelsen Albin Hagströms Minnesfond i Kungl. Musikaliska Akademien delar år 2025 under 100-årsjubileet för Hagströms ut sitt Stora Stipendium till två mottagare. Accordeonisten Leo Florin och gitarristen Björn Wahlberg tilldelas 100 000 kronor vardera. Övriga stipendier tilldelas accordeonisterna/dragspelarna Jesper Glans, Airi Takahashi och Alexander Klinkert samt till gitarristerna Agnes Persson, Albin Ormegard, Filip Bååth, Johan Borg, Lage Nordling, Liam Appelqvist, Olle Westling och Wille Andersson.

    Läs mer


  • Maria Fredriksson ny kamrerare och administrativ chef
    Vi har glädjen att välkomna Maria Fredriksson från Borlänge som ny kamrerare och administrativ chef på Kungl. Musikaliska Akademien. Maria tillträdde tjänsten i april 2025 och kommer närmast från en roll som ekonomichef på Blomsterfonden, där hon haft ett helhetsansvar för bland annat ekonomistyrning samt utveckling av administrativa rutiner.

    Läs mer


  • Musik ger hopp till ukrainska flyktingbarn
    Musikskolan Lviv Krushelnytska State Music Lyceum mottar en donation om 90 000 SEK för sitt program för internflyktingbarn från Östra Ukraina. Kungl. Musikaliska Akademien mottar donationer från privatpersoner till sitt insamlingskonto för stöd till Ukrainas musikliv - stort tack till alla som hittills bidragit.

    Läs mer


  • Han får Alfvénsällskapets stipendium
    Alfvénsällskapets nyinstiftade Stipendium 2025 tilldelas violinisten Johan Dalene (2000) för hans enastående förmåga att förena teknisk briljans med ett djupt konstnärligt uttryck, helt i Hugo Alfvéns anda. Han mottar stipendiet om 50 000 kronor på Kungl. Musikaliska Akademien måndagen den 7 april.

    Läs mer


  • Utlysning Christ Johnson-priserna 2025
    Ansökan stängd

    Läs mer


  • Ny verksamhetsledare för Unga tankar om musik
    Gustaf Bäckström Elmelid från Falun tillträdde tjänsten som verksamhetsledare för tankesmedjan Unga tankar om musik (UTOM) den 4 mars 2025. Han efterträder Max Låke som efter 10 år gått vidare till tjänsten som verksamhetsledare för Regional Musik i Sverige.

    Läs mer


  • Stipendier inom Allan Petterssons Musikstiftelse
    Ansökan stängd

    Läs mer


  • Tre år av krig
    Men inte tre år utan musik. Med anledning av treårsdagen av Rysslands invasion av Ukraina förbereder Kungl. Musikaliska Akademien nu för ett tredje stöd till musiklivet i Ukraina. Stödet hämtas ur den insamlingsfond akademien upprättade 2022 dit medel överförts kontinuerligt från privata insamlingar, överskott från konserter och musikfestivaler, privata donationer med mera.

    Läs mer


  • de Frumeriestipendiater 2024
    Gunnar och Judith de Frumeries stipendiefond tilldelar 2024 sina stipendier Bengt Forsberg och Kammarmusikens vänner i Allhelgonakyrkan för ett mångårigt och enastående engagemang för att befrämja den svenska kammarmusik- och sångskatten, där Gunnar de Frumeries musik ingår som en viktig del.

    Läs mer


  • Olu-Birgit Jeppsons fond för musikterapi
    Ansökan stängd

    Läs mer


  • Stipendier till musikforskning
    Ansökan stängd

    Läs mer


  • Edvin Ekman vinner Blåsmusikpriset Jazz 2025
    Jazzsaxofonisten Edvin Ekman från Höör utsågs på kvällen den 15 februari till vinnare i den stora finalen av Blåsmusikpriset Jazz – Sveriges mest prestigefyllda tillika helt nyinstiftade tävling för jazzsolister på blåsinstrument. Den spännande finalen avgjordes på Kulturens hus i Luleå där de tre finalisterna spelade tillsammans med Norrbotten Big Band under ledning av Erika Hammarberg.

    Läs mer


  • Josef Wijk vinner Blåsmusikpriset Klassiskt 2025
    Oboisten Josef Wijk från Örebro utsågs på kvällen den 8 februari till vinnare i den stora finalen av Blåsmusikpriset Klassiskt – Sveriges mest prestigefyllda tävling för solister på blåsinstrument. Finalen avgjordes under hård konkurrens på Kungl. Musikhögskolan där de tre finalisterna spelade tillsammans med Blåsarsymfonikerna under ledning av Emil Eliasson.

    Läs mer


  • Susanne Rydén, tilldelas H.M. Konungens medalj
    Under en ceremoni på Kungliga slottet den 4 februari tilldelades akademiens förra preses, Susanne Rydén, H.M. Konungens medalj i 12:e storleken i serafimerordens band. Utmärkelsen ges för framstående insatser inom svenskt akademiväsende, och den 12:e storleken är den största av sitt slag.

    Läs mer


  • Final i Blåsmusikpriset Jazz
    Norrbottensmusiken och Norrbotten Big Band har den stora äran att arrangera den första upplagan av Sveriges mest prestigefyllda tävlingar för solister på blåsinstrument: Blåsmusikpriset Jazz. Kungl. Musikaliska Akademiens Blåsmusikpris har tidigare funnits i kategorin klassiskt, men nu gör även jazzen entré i Sveriges största nationella tävling för solister på blåsinstrument. Finalen äger rum den 15 februari i Luleå.

    Läs mer


  • Blåsmusikpriset Klassiskt final
    Finalen i Blåsmusikpriset Klassiskt äger rum lördag 8 februari kl 16 i Kungasalen, Kungl. Musikhögskolan. Programmet är klart och de tre finalisterna Josef Wijk (oboe), Luca Scappagnini (klarinett) och Carl Appelgren (trombon) tävlar om en rad solistuppdrag och en prissumma om 100000 kronor, som fördelas 50 000 kronor till vinnaren och 25 000 kronor till andrapristagarna.

    Läs mer


  • Svårigheter med musikkanon
    Kungl. Musikaliska Akademiens preses Stefan Forsberg ser svårigheter i det arbete som kulturkanonutredningens expertgrupp för musik ska göra.

    Läs mer


  • Järnåkerfondens stråkmusikstipendiater 2024
    Årets stipendiater Jonna Simonsson, violin, tilldelas 80 000 kronor och Gabriel Punsvik Gluch, cello, och Annika Valkeajoki, cello, får 40 000 kronor vardera ur Stiftelsen Stråkinstrumentfonden till Lars Järnåkers minne.

    Läs mer


  • Järnåkerstipendiet 2024
    Stiftelsen Saltö, inrättad av musikmecenaten Erik Järnåker, har sedan 2009 premierat betydelsefulla kammarmusikverk komponerade av svenska tonsättare. Saltöstiftelsens Järnåkerstipendium 2024 tilldelas tonsättaren Britta Byström för verket Alfabet (2022).

    Läs mer


  • Han belönas för livslång forskning
    Ljudarkeologen Carl-Gunnar Åhlén belönas av Kungl. Musikaliska Akademien för sin livslånga gärning att rädda gamla musikinspelningar. Åhlén mottar ett studiestipendium om 75 000 kronor för sin mångåriga och betydelsefulla forskning i musikarkiv och digitalisering av musikaliska ljuddokument.

    Läs mer


  • Uttalande: Kulturens framtida finansiering
    Avgående Preses Susanne Rydén tillsammans med tillträdande Preses Stefan Forsberg ser anledning att kommentera Kulturministerns uttalande i Aftonbladet den 2 december 2024 med en kommentar om kulturens framtida finansiering.

    Läs mer


  • Högtidsreflektion 2024
    Försvarshögskolans rektor Robert Egnell var inbjuden till Kungl. Musikaliska Akademiens högtidssammankomst för att hålla årets högtidsreflektion. Här presenteras talet i sin helhet.

    Läs mer


  • Nationella stipendielistan 2024
    De får årets stipendier.

    Läs mer